Ethernet-kabels en hoe ze werken

- Jan 07, 2019-

23

Een Ethernet-kabel is een van de meest voorkomende vormen van netwerkkabel die wordt gebruikt op bekabelde netwerken. Ethernet-kabels verbinden apparaten binnen een lokaal netwerk, zoals pc's, routers en switches.

Gegeven het feit dat dit fysieke kabels zijn, hebben ze hun beperkingen, zowel in de afstand die ze kunnen uitrekken en nog steeds de juiste signalen dragen, en hun duurzaamheid. Deze limieten zijn een reden waarom er verschillende soorten Ethernet-kabels zijn die zijn geoptimaliseerd om bepaalde taken in bepaalde situaties uit te voeren.

Hoe een Ethernet-kabel eruit ziet


20

Ethernet-kabels lijken op een telefoonkabel, maar zijn groter en bevatten meer kabels.

Beide kabels hebben een vergelijkbare vorm en stekker, maar een Ethernet-kabel heeft acht draden en een grotere stekker dan de vier draden in telefoonkabels.

Ethernet-kabels, natuurlijk, aansluiten op Ethernet-poorten, die opnieuw groter zijn dan telefoonkabelpoorten. Een Ethernet-poort op een computer is toegankelijk via de Ethernet-kaart op het moederbord.

Ethernet-kabels zijn er in verschillende kleuren, maar telefoonkabels zijn meestal gewoon grijs.

Typen Ethernet-kabels

Ethernet-kabels ondersteunen normaal één of meerdere industriestandaarden, waaronder Categorie 5 en Categorie 6. De meeste technici verwijzen naar die normen als respectievelijk CAT5 en CAT6, dus veel online winkelwagentjes gebruiken deze verkorte taal ook.

Een crossover-kabel is een speciaal type ethernetkabel, speciaal ontworpen om twee computers met elkaar te verbinden. Daarentegen zijn de meeste Ethernet-kabels ontworpen om één computer op een router of switch aan te sluiten.

Ethernet-kabels worden vervaardigd in twee basisvormen, massief en gestrand . Solid Ethernet-kabels bieden iets betere prestaties en betere bescherming tegen elektrische interferentie. Ze worden ook vaker gebruikt op bedrijfsnetwerken, bedrading binnen kantoormuren of onder laboratoriumvloeren op vaste locaties

Vastgelopen Ethernet-kabels zijn minder onderhevig aan fysieke scheuren en breuken, waardoor ze meer geschikt zijn voor reizigers of in thuisnetwerkinstellingen.

Beperkingen van Ethernet-kabels

Een enkele Ethernet-kabel, zoals een elektrisch netsnoer, heeft een beperkte maximale afstandscapaciteit, wat betekent dat ze een bovengrens hebben voor hoe lang ze lopen voordat signaalverlies (verzwakking genaamd) de prestaties nadelig beïnvloedt. Dit probleem is het gevolg van hun elektrische transmissie-eigenschappen en wordt rechtstreeks beïnvloed door interferentie rond de kabel.

Beide uiteinden van de kabel moeten dicht genoeg bij elkaar zijn om snel signalen te ontvangen, maar ver genoeg verwijderd van elektrische interferenties om onderbrekingen te voorkomen. Alleen deze voorzorgsmaatregel beperkt echter niet de grootte van een netwerk, omdat hardware zoals routers of hubs kan worden gebruikt om meerdere Ethernet-kabels samen te voegen binnen hetzelfde netwerk. Deze afstand tussen twee apparaten wordt de netwerkdiameter genoemd .

De maximale lengte van een enkele CAT5-kabel, voordat verzwakking optreedt, is 324 voet. CAT6 kan ongeveer 700 voet omhoog gaan. Ethernetkabels kunnen langer zijn, maar ze kunnen signaalverlies lijden, vooral als ze in de buurt van elektrische apparaten komen.

De lengte van de Ethernet-kabel is iets anders als u spreekt over dunne 10-pins of 10-laags 5-kabels. De eerstgenoemde moet niet langer zijn dan 600 voet, terwijl het laatstgenoemde kabeltype in staat zou moeten zijn om lengtes van ongeveer 1.640 voet te bereiken.

Een korte kabel kan last hebben van reflectie. Sommige gebruikers hebben echter geen problemen gemeld met kabellengtes van slechts 4 inch.

Verschillende soorten RJ-45-connectoren hebben verschillende doelen. Eén type, ontworpen voor gebruik met gevlochten kabels, is over het algemeen niet compatibel met solide kabels. Andere typen RJ-45-connectoren kunnen werken met zowel gestrande als massieve kabels.

Alternatieven voor Ethernet-kabels voor computernetwerken

Draadloze technologieën zoals Wi-Fi en Bluetooth hebben Ethernet op veel thuis- en bedrijfsnetwerken vervangen. Deze draadloze technologieën zijn vooral handig als u de kabel anders naar buiten zou leiden of op locaties met een verhoogd risico op draadbeschadiging.


Een paar:Welke HDMI-kabels moeten worden gekocht voor uw nieuwe 4K HDR-tv. Volgende:Wat is HDMI?