De hardwareafdeling van Google herstelt van de verkoop van langzame Pixel 3 - technische kabel

[van]Ruim een jaar geleden werd het moederbedrijf van Google, Alphabet, getroffen met een boete van $ 5 miljard van de Europese Unie wegens inbreuken op de antitrustwetgeving. Zoals je misschien had verwacht, heeft dat de winst van het bedrijf flink aangetast - maar dit jaar hoef je je geen zorgen te maken en de financiƫle cijfers van Alphabet weerspiegelen dat. In de kwartaalwinst van vandaag rapporteert het bedrijf een omzet van $ 38,9 miljard, een stijging van 19 procent op jaarbasis. En de winst raakte $ 9,9 miljard, een stijging van 201 procent meer dan een jaar geleden. Zelfs als je kijkt naar de boekhouding van Google waar de boete van vorig jaar is uitgesloten, is de winst 13 procent hoger.

Zoals gebruikelijk zegt het persbericht van Alphabet niet veel over de interessantere delen van zijn bedrijf - daarvoor moeten we wachten op de oproep van het bedrijf met investeerders, die begint om 16:30 uur ET. We luisteren en zullen dit bericht updaten met alles wat we leren.

Een paar andere weetjes die het vermelden waard zijn: de "andere" inkomsten van Google, waaronder consumentengerichte producten zoals de Play Store en de groeiende hardwaredivisie, zijn dit kwartaal aanzienlijk gegroeid. De omzet steeg met 40 procent tot $ 6,2 miljard. We verwachten dat Sundar Pichai, CEO van Google, de sterke punten van die groep tijdens de oproep zal afbreken, en het is de moeite waard om te zien hoe het bedrijf die groei verklaart. Vorig kwartaal groeide de omzetdivisie "overige" slechts ongeveer 25 procent op jaarbasis, en het bedrijf gaf toe dat het problemen had met de verkoop van de Pixel 3-lijn smartphones. Hoewel Google zeker geen individuele verkopen zal uitbreken, zei Pichai op de winstoproep dat het bedrijf dit kwartaal twee keer zoveel Pixel-telefoons verkocht in vergelijking met een jaar geleden - lijkt de 3a-strategie waarschijnlijk een rol te hebben gespeeld.

Alphabet's 'andere weddenschappen' ziet er ondertussen niet zo best uit. Het is het deel van het bedrijf waar experimentele ondernemingen wonen, en ze zijn niet noodzakelijk in het stadium waarin ze winst zullen maken. Toch is het waarschijnlijk niet ideaal wanneer verliezen oplopen, zoals ze dit kwartaal deden. Andere weddenschappen verloren Alphabet $ 989 miljoen, een stijging ten opzichte van de $ 732 miljoen die ze een jaar geleden in het kwartaal verloren. De inkomsten stegen met 12 procent tot $ 162 miljoen, maar dit is duidelijk geen grote financiƫle driver voor Alphabet op dit moment. Vanuit het algemene perspectief van de gigantische totale inkomsten van Alphabet, is het echter moeilijk om je teveel zorgen te maken over het verliezen van een miljard dollar.